Pošírovaná kuřecí prsa s pórkovým rizotem a paprikovým pyré

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 ks kuřecí prsa
5 větviček čerstvého tymiánu
4 dl suchého bílého vína
4 dl drůbežího vývaru (nebo jiného vývaru)
2 lžíce oleje
sůl
pepř
Na rizoto:
250 g rýže Arboria
50 g šalotky
kuřecí vývar podle potřeby
1 dl bílého vína
2 lžíce másla
100 g pórku
50 g Parmazánu nebo sýru Gran padano či Gran moravia
Na pyré:
1 ks žluté papriky
sůl
pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. V rendlíku ohřejeme vývar přilijeme víno a redukujeme na 2/3 původního obsahu.

  2. Prsa osolte a opepřete. Pokapejte olejem a nadrhněte tymián. Řádně je promasírujte a vložte do vychladlého nálevu, musí být potopená.

  3. Vložte do vyhřáté trouby na 100°C a 25 - 35 minut podle velikosti prsou pečte potopené v nálevu. Pokud by nálevu bylo málo, tak si přidělejte.

  4. Šalotky nasekejte na drobno a na lžíci másla jí nechejte zpěnit, přidejte rýži nepranou a restujte.

  5. Přilijte něco vývaru a míchejte až se vývar vsákne, přidejte víno a zase nechejte vsáknout.

  6. Potom opět přidejte vývar a to dělejte tak dlouho, dokud nebude rýže hotová a né hustá, ale krémová.

  7. Na zbytku másla orestujte nasekaný pórek osolte a opepřete. Zamíchejte do hotového rizota.

  8. Papriky vyčistěte a nasekejte na kostičky, posolte, opepřete a pokapejte olejem.

  9. Dejte do trouby klidně společně s masem, ale na zvláštní plech. Jak začne paprika hnědnout, vyndejte, nechte vychladnout a rozmixujte na pyré.

  10. Prsa necháme vychladnout, společně s rizotem a s pyré dáme do ledničky.

  11. Druhý, ale i x-tý den dáme na kastrolek nebo ohnivzdornou misku prsa, podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby na 200°C a necháme prohřát asi 10 minut.

  12. Na pánev dáme rizoto, podlijeme troškou vývaru a prohřejeme. Přidáme sýr a zamícháme až se rozpustí.

  13. Na talíř dáme rizoto, vedle nakrojené prso asi na 4 dílky a k tomu přidáme pyré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!