Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto)
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 250 ml mléka
- 1 PL cukru krystalu
- 1 kostka droždí
- 1/2 kg mouky hladké
- 1/2 kg mouky hrubé
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 ks vajec
- 2 kelímky bílého jogurtu (malý kelímek)
- 3 PL (opět) cukru
- 3 PL oleje
- 1 ČL soli
Postup Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto)
Postup přípravy receptu
-
Do teplého mléka přidejte 1 PL cukru a rozdrobte kostku kvasnic, nechte narůst, (pozor na teplotu mléka, abyste nespařili kvasnice).
V míse smíchejte obě mouky a přidejte prášek do pečiva, 3 PL cukru, olej, sůl. Přidejte taky jogurty a trochu promíchaná vejce. To vše vypracujte s kváskem. Pokud se vám jeví těsto řídké, můžete při mísení přidat trošku mouky.
Vypracované těsto dejte do mikrotenového sáčku, vytlačte vzduch, sáček zavažte a uložte do ledničky.
V lednici má být nejméně 4 hodiny, potom z něj pečte cokoliv podle potřeby, těsto už nemusí opětovně kynout, když ho budete postupně používat.
V lednici může vydržet až sedm dní.