Rybářský dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
4 vejce
210 g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Na krém:
0,5 l mléka
1 banánový pudink
1 čokoládový pudink
1 máslo
1 vanilkový cukr
moučkový cukr - dle chuti
cca dvě lžíce rumu
marmeláda (nejlepší jahodová - kupovaná)
2-3 banány
čokoláda na vaření
tuk na rozpuštění
marcipán nebo hotové figurky
želatina
tencí gumoví hadi

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva.

  2. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat).

  3. Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!

  4. Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.

  5. Rozpustíme čokoládu s tukem, nalejeme ji na plech a rozetřeme, po zatuhnutí nožem nebo škrabkou stíráme větší části - vytvoříme kůru na pařez.

  6. Krém: klasický pudingový krém, jen máme dva pudingy, oba si uvaříme, každý z 0,25 l mléka, necháme vychladnout, zapracujeme do másla ušlehaného s cukrem a rumem.

  7. Dort rozřízneme na tři díly, promažeme marmeládou, krémem, proložíme banány, rozřezané podélně na silnější plátky (pokud potřeme každý banán mírně citronem, určitě nezhnědne).

  8. Když máme hotovo, potřebe krémem i boky a začneme přikládat z čokolády vytvořenou kůru, kořeny vytvoříme tak, že smícháme zbylý krém s odřezky těsta, nebo nadrcenými piškoty, také obložíme čokoládou.

  9. Jezírko vytvoříme tak, že si připravíme do misky želatinu, po zatuhnutí vyklopíme a kolem nastříháme zelené gumové hady.

  10. Poté vše dozdobíme marcipánovými figurkami, já jsem je vytvářela (rybář se moc nepovedl), můžete koupit. Povrch tácu, na kterém dort je, je vyložen zeleným jedlým papírem a posypaný zeleným kokosem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!