Jahodovo-šlehačkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

těsto:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
3 lžíce oleje
1 rovná lžička kakaa
jahodová náplň:
3 Rama cremefine ke šlehání
2 ztužovače želatiny (Dr. Oetker)
1 jahodový kompot (410 g, scezený a rozmixovaný nebo 250 g mražené jahodové dřeně)
3 lžíce krupicového cukru
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
----
1/2 sáčku želatiny Dr. Oetker (10 g)
100 g jahodové dřeně
100 g bílé čokolády
100 g mléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků a elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh.

  2. Všleháme 2 lžíce cukru, přidáme po jednom žloutky, dále zbytek cukru a olej.

  3. Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a opatrně spojíme se sněhovou hmotou. Třetinu těsta odebereme, přendáme do jiné misky a vmícháme lžičku prosátého kakaa.

  4. Světlé těsto nalijeme do dortové formy vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a pečeme asi 25-30 minut na 170°C.

  5. Upečený korpus necháme chvíli ve formě, pak uvolníme sponu, vyjmeme dno a přemístíme na mřížku, kde vychladne. Stejným způsobem upečeme tmavý korpus - dobu pečení přizpůsobíme menšímu množství těsta.

  6. Světlý korpus po vychladnutí prořízneme na dvě stejné poloviny, nejlépe nití.

  7. Na náplň ušleháme dotuha Rama cremefine se ztužovačem šlehačky, vanilkovým cukrem a podle chuti s pár lžícemi (1-2) krupicového cukru.

  8. Do zakysané smetany vmícháme scezený a rozmixovaný jahodový kompot nebo dřeň a přidáme našlehané Rama cremefine.

  9. Zahřejeme 100 ml vody a při šlehání do ní vsypeme oba ztužovače želatiny, podle návodu na obalu.

  10. Necháme prochladnout a spojíme s krémem.

  11. Světlý korpus pomažeme jahodovou směsí, přiklopíme tmavým korpusem, opět navrstvíme jahodovou náplň, dále světlý korpus a poslední vrstvu šlehačky. Směsí pomažeme rovněž boky dortu a rovnoměrně je poklademe směsí hoblinek bílé a mléčné čokolády.

  12. Uložíme do ledničky a připravíme vrchní vrstvu želatinové polevy. Do 100 ml vody nasypeme 10 g želatiny necháme 10 minut stát.

  13. Poté zahříváme na plotýnce, ovšem nesmíme vařit, pouze zahřívat a stále míchat.

  14. Odstavíme, přidáme jahodovou dřeň (pokojové teploty) a ihned nalijeme na vrchní plochu dortu, kterou jsme ozdobili jahodami nebo jiným ovocem. Necháme vychladit a zdobíme šlehačkou nebo čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!