Domácí bramborový bílý chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1000 g hladké světlé chlebové mouky
42 g čerstvého droždí
1 lžíce soli
1 lžíce krystalového cukru
1 lžička krystalového cukru
1 lžíce celého kmínu nebo drceného
3 lžíce slunečnicového oleje
špetka sody bicarbony
300 g nastrouhaných vařených brambor
650 ml vlažné vody

Postup přípravy receptu

  1. Do vandlíka preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, soda bicarbonu, rascu a premiešame.

  2. Do priehlbiny v múke dáme postrúhané zemiaky, cukor, rozmrvené droždie a zalejeme trochou vlažnej vody.

  3. Po vykysnutí kvásku pridáme slnečnicový olej a zvyšnou vlažnou vodou zarobíme hladké, pružné, nelepivé, stredne tuhé cesto.

  4. Poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.

  5. Cesto znovu prepracujeme na múkou posypanej doske a vytvarujeme podlhovastý alebo guľatý bochník, ktorý necháme ešte 20 minút podkysnúť.

  6. Premiestnime ho na plech so silikonovou podložkou alebo pečiacim papierom.

  7. Potrieme studenou vodou a pečieme v trúbe predohriatej na 220 °C (15-20 minút) na ventilátor, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ešte 45 minút.

  8. Počas pečenia dáme na spodok trúby horúcu vodu v kastroliku.

  9. Hotový chlieb vyberieme, potrieme znovu studenou vodou a necháme vychladnúť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!