Růžičkové briošky

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g hladké mouky
80 g změklého másla
2 žloutky
140 g mléka
50 g cukru
1 vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt)
nastrouhaná kůra z 1 citronu
5 g sušeného droždí
1 špetka soli
mléko na potření
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy s vlažným mlékem rozmícháme droždí a jednu lžíci cukru z odváženého množství. Po deseti minutách zapracujeme mouku a zbytek cukru s vanilkovým extraktem. Přidáme i žloutky, těsto osolíme a promícháme. Nakonec přidáme změklé máslo a citronovou kůru, důkladně rukou na vále prohněteme tak, aby vzniklo pevné, hutné a nelepivé těsto, které necháme zakryté folií minimálně hodinu kynout - než zdvojnásobí objem.

  2. Vykynuté těsto na pracovní ploše rozválíme na sílu do půl centimetru (není potřeba podsypávat) a formičkou, velikou asi 5 cm, vykrajujeme kolečka. Tři vždy položíme na sebe tak, aby se do poloviny překrývala (jak je vidět na fotografii) a od horního smotáme. Pak v polovině překrojíme a řezem dolů dáme do tartaletkových formiček - do jedné se vejde 7 půlek svinutých koleček. Z uvedeného množství surovin jsem zaplnila čtyři formičky.

  3. Necháme přikryté opět vykynout (asi 20 minut), mezitím předehřejeme troubu na 170 st. Briošky potřeme mlékem a pečeme cca 15 minut dozlatova. Upečené pečivo důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem (předtím můžeme potřít rozpuštěným máslem se lžící rumu nebo medu).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!