Rolovaný dortík

Recepty, Dorty

Suroviny

Na piškot:
6 vajec
6 lžic krupicového cukru
6 lžic hladké mouky
2 lžíce oleje
1 kypřící prášek do pečiva
Na krém:
500 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
250 g jahod
250 ml 40% šlehačky nebo Rama cremefine

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny. Postupně přilijeme olej a znova šleháme. Mouku s kypřícím práškem 2 x prosejeme. Z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pak vmícháme žloutkovou hmotu a následně stěrkou i mouku s práškem do pečiva.

  2. Na nízký plech narovnáme pečicí papír, na který pak naneseme stěrkou těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C (horní + spodní ohřev) a pečeme dorůžova.

  3. Těsto nám musí pod prsty pružit a po krajích se lehce odlepuje od papíru. To trvá cca 15 minut. Upečený plát těsta zlehka poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistou utěrku.

  4. Pečící papír opatrně stáhneme a upečený plát svineme i s utěrkou do rolády. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  5. Mezitím, co nám roláda chladne, si připravíme krém. Mascarpone smícháme s cukrem. Šlehačku vyšleháme do tuha. Obě hmoty spolu prošleháme.

  6. Jahody omyjeme, necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Pár si jich můžeme nechat na finální zdobení. Jednu třetinu krému si dáme stranou a do té zbývající, větší části vmícháme pokrájené jahody.

  7. Až je roláda chladná, ta ji opatrně rozvineme z utěrky a podélně rozkrojíme na tři stejné částí. Každou část pomažeme jahodovým krémem. Jeden pruh z těch tří srolujeme do rolády. Začneme samozřejmě z té kratší strany.

  8. Tuto pidiroládku přemístíme na talíř (viz foto) uchopíme další, již pomazaný pruh těsta a připlácneme do po obvodu rolády. Stejně naložíme i s posledním pruhem.

  9. Celý dortík potřeme krémem, který jsme si odložili stranou. Necháme minimálně 2 hodiny vychladit. Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!