Bramborový rolovaný knedlík s omáčkou z rukoly a pečeným masem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg masa (může být kýta nebo plec)
3 stroužky česneku
pepř
sůl
olivový olej
kmín
1 kapie
1 menší cuketa
2 cibule
100 ml vody
Knedlík:
1 balení bramborového těsta
1 balení rukoly (hrst si necháme na omáčku)
8 plátků šunky
100 g ricotty
Omáčka:
1 šlehačka
1 l mléka
½ másla (125 g)
100 g hladké mouky (plus-mínus)
hrst rukoly
bílý pepř
sůl
ocet a cukr na dochucení
Pár lístků rukoly a kousek šunky si můžeme nechat na ozdobu.

Postup přípravy receptu

  1. Kapii zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Cuketu oloupeme, podélně překrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli a česnek na kolečka.

  2. Maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a přendáme do pekáče s olivovým olejem. Přidáme nakrájenou kapii, cuketu, česnek, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme péct. Prvních 20 minut na 250 °C, pak ztlumíme na 110 a pečeme pomalu 2-3 hodiny (někdy i déle, záleží na mase). Když je skoro měkké, sundáme alobal, teplotu zvýšíme a dopečeme do zlatova.

  3. Z hladké mouky a másla uděláme světlou jíšku, přidáme šlehačku, mléko a necháme tak 20 minut provařit. Je-li moc hustá, přidáme ještě mléko. Nakonec ochutíme octem, cukrem, přidáme nasekanou rukolu a ještě krátce vaříme.

  4. Bramborové těsto připravíme dle návodu na obale, rozválíme, poklademe šunkou, rukolou (nekrájenou), slabou vrstvou osolené ricotty a srolujeme pomocí potravinářské folie, opatrně vidličkou na několika místech propíchneme a dáme vařit. Vaříme opět dle návodu na obale.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!