Rolády

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na plát:
4 vejce
10 dkg cukru moučka
12 dkg hladké mouky
na špičku nože kypřící prášek
1 lžíce oleje
špetka soli
tuk (na plech nebo olej, pečící papír)
Náplň:
rostlinou šlehačkou (ale můžete použít klidně krém)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 230°C. Plech lehce vymažeme tukem nebo olejem a vyložíme papírem na pečení, bude nám na plechu pěkně držet a usnadníme si rozetření těsta.

  2. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do robota, přidáme špetičku soli a ušleháme polotuhý sníh. Pak začneme pomalu přidávat cukr. Vyšleháme pořádně do tuha.

  3. Robotu snížíme rychlost, přidáme žloutky a olej, prošleháme a vypneme robot. Nyní už jen zlehka metličkou přimícháme mouku s kypřícím práškem.

  4. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou a dorovnáme cukrářskou kartou. Vložíme do trouby a pečeme 6-8 minut. Těsto v troubě nejprve vyběhne a pak klesne.

  5. Následně vyndáme, stáhneme z plechu, krátce necháme vydýchat páru a smotáme po delší straně do rolády. Můžeme dát mezi dva balíky mouky, aby se nám roláda nerozmotávala.

  6. Po vychladnutí naplníme, potřeme roládu i na povrchu, necháme zatuhnout, polijeme čokoládou a ozdobíme dle vlastního vkusu.

  7. Pokud chceme čokoplát, odebereme část mouky a přidáme kakao, další postup je stejný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!