Koláč s mandlovou krustou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g Hery
150 g cukru moučka
3 vejce
250 g polohrubé mouky
Náplň I:
1 plechovka ananasu (560 g)
1 vanilkový pudink
1 dl vody
Náplň II:
1 smetana ke šlehání
1 cukr vanilka (nemusí být)
Mandlová krusta:
80 g mandlových lupínků (tj. 1 sáček)
3 lžíce medu
30 g cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme mandlovou krustu: mandlové lupínky dáme s cukrem i s medem na pánev, zahřejeme a zamícháme, aby se med rozpustil a mandle se v něm obalily. Mezitím si utřeme tuk s cukrem, postupně přidáváme vejce a nakonec mouku.

  2. Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme těsto, odměříme si polovinu a na tu pak naneseme mandlovou náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut, až těsto zrůžoví a mandle se zabarví do světlehněda. Pak koláč vyndáme z trouby a necháme vystydnout.

  3. Ananas i se šťávou vyklopíme do kastrůlku, přivedeme k varu. Pudink rozmícháme ve vodě a zavaříme do ananasu.

  4. Koláč si rozřízneme na 2 části, na jednu vlijeme ananasovou náplň a necháme vystydnout. Pak si ušleháme do tuha šlehačku, případně přidáme vanilkový cukr a natřeme na studenou ananasovou náplň. Přiklopíme druhou polovinou koláče, na kterém je mandlová krusta a necháme proležet, aby se to lépe krájelo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!