Rajská omáčka báby Valerie

Recepty, Omáčky

Suroviny

1,5 kg hovězího předního s kostí
3 rajčata
2 protlaky (2x 115 g)
1 cibule
3 listy řapíkatého celeru
2 menší mrkve
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
1 lžička tymiánu
2 lžičky černého pepře
1 lžička skořice
máslo
3 lžíce hl. mouky
1/8 masoxu
3 lžičky soli
3 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Přivedeme k varu 2 litry vody, osolíme dvěma lžičkami soli, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a lžička a půl celého černého pepře. Maso 1,5 kg hovězího předního, s kostí (libové, např. v Ternu), omyjeme, dáme do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středním plameni do změknutí, max. 2 hodiny. Maso dáme následně zchladnout a nakrájíme na plátky. Vývar použijeme do základu.

  2. Základ na omáčku: cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme na másle v hluboké pánvi, až začne zlátnout, přidáme 2 menší nastrouhané mrkve, 3 kusy řapíkatého celeru, nakrájeného na jemno. Osmahneme na mírném plameni cca 10 minut, podlijeme celým vývarem a přidáme ještě další 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a tymián, 3 nakrájená rajčata. Podusíme 40 minut. Zchladíme, propasírujeme do hlubokého hrnce a dáme vařit na mírný oheň.

  3. Vedle na pánvi uděláme světlou jíšku (2 plátky másla a 3 lžíce hladké mouky), 2 protlaky (dle gusta Coop, 115 g) přidáme ke zbytku. Jíšku odstavíme vedle a necháme lehce zchladnout a nasypeme ji do hrnku. Nalijeme k ní trochu studené vody, rozkvedláme a přidáme do omáčky. Omáčku můžeme chvíli míchat kvedlačkou a rozmixovat tak, aby nedělala cucky. Po 15 minutách varu nastane finální dochucení. Lžička mleté skořice, lžička soli a 3 lžíce cukru, 1/8 masoxu, špetka tymiánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!