Ptáčci z mletého masa

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g vepřové kýty
50 g slaniny
1 vejce
1 tvrdá houska
60 ml mléka
1/4 lžičky kmínu
sůl
pepř
1 lžička mleté sladké papriky
Náplň:
plnotučná hořčice
4 plátky šunky
1 kyselá okurka
1 mrkev
2 vejce
4 malé kousky Nivy
2 plátky uzeného sýra
nasekaná petržel
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu a slaninu nameleme nebo rozmixujeme, přidáme vejce, koření a housku jemně nastrouhanou, kterou jsme rozmíchali s mlékem. Smícháme. Namočíme si ruce a maso párkrát přehodíme z ruky do druhé. Musíme dostat z masa vzduch. Na 4 kousky folie uděláme 4 placičky. Musí být stejně vysoké a maso musí být bez škvírek, aby neprasklo.

  2. Plátky potřeme plnotučnou hořčicí, na kraj u sebe dáme vejce usmažená na oleji s petrželkou. Pak dáme 1/4 mrkve, 1/4 okurky a uzený sýr. Na vejce položíme kousek Nivy. Potom pomocí folie závitek pomalu pevně stočíme. Protože jsme náplň nedávali až do kraje a do konce, tak půjde na bocích lehce spojit.

  3. Remosku nebo pekáček vymažeme silně sádlem, položíme závitky, potřeme je rozpuštěným sádlem. Zaklopíme a po 30 minutách potřeme výpekem. Trochu podlijeme teplou vodou, ale jen málo. V remosce pečeme asi 1 a 1/2 hodiny do zlatova. Ptáčky vyjmeme a do remosky nalijeme 1/2 hrnečku vody rozmíchané s 1 vrchovatou lžičkou hladké mouky a zamícháme. Chvíli necháme, aby šťáva zhoustla, ale musíme míchat častěji. Šťávu přecedíme na ptáčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!