Pšenično-žitné večky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 ml vody
lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
120 g hladké mouky
Dále:
170 g vody
lžička soli
3-4 lžíce rozpuštěného sádla
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

  2. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme přibližně také hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme krátkou večku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou večku lehce několikrát svrchu nařízneme.

  4. Po vykynutí (asi 20-30 minut) večky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min). Večky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!