Polské pirožky

Recepty, Ostatní

Suroviny

Těsto:
350 g polohrubé mouky
125 ml vody
80 g másla
1 vejce
1/2 kávové lžičky soli
Náplň:
cca 300 - 400 g masa
drobně nakrájené nebo namleté, pečené, vařené, uzené

Postup přípravy receptu

  1. Vodu uvedeme do varu, odstavíme a necháme v ní rozpustit máslo. Mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, vejce a přilijeme vodu s rozpuštěným máslem. Zaděláme pevné hladké těsto (podle potřeby přidáme mouku), zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu.

  2. Těsto rozválíme na plát cca 2 - 3 mm silný, rádýlkem nakrájíme na čtverečky, které plníme masem a balíme do trojúhelníků jako šátečky.

  3. Pirožky vhazujeme do slané vroucí vody a vaříme cca 4 - 5 minut. Poté vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme. Teplé na talíři můžeme zalít osmaženou cibulkou a servírovat se zelím nebo se zakysanou smetanou, kterou jsme ochutili nakrájenou pažitkou, solí a pepřem, případně trochou česneku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!