Polévka z pečeného patizonu

Recepty, Polévky

Suroviny

1-2 patizony podle velikosti, na barvě nezáleží
1 větší palice česneku
1 větší brambora
1 mrkev
1 cibule
1 pomeranč v bio kvalitě nebo pečlivě omytý
olivový olej
čerstvý tymián
1 lžička jemného kari
sůl
pepř
2 lžíce kysané smetany
na ozdobu tučný jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Patizon rozkrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud máte patizony mladé, je kůže patizonu měkká a nemusíte je loupat. Pokud máte větší kousek, tak je oloupejte.

  2. Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem, přidejte také nevyloupaný česne, palici pouze rozdělte na menší části.

  3. Vše osolte a posypte tymiánem a bohatě zastříkněte olivovým olejem.

  4. Takto připravený patizon dejte péct do trouby rozehřáté na 140 stupňů na dvě hodiny.

  5. Po dvou hodinách orestujte v hrnci na olivovém oleji cibuli, brambory a mrkev nakrájené na kostky.

  6. Z patizonu oberte tymián a česnek vymáčkněte ze slupek.

  7. Patizon i česnek přidejte k zelenině do hrnce a zasypte lžičkou kari.

  8. Přidejte jemně strouhanou kůru z poloviny pomeranče a šťávu z celého Vše zalijte přibližně litrem vody, osolte dle chuti a vařte doměkka.

  9. Uvařenou polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte kysanou smetanu.

  10. Polévku podávejte se lžící kysané smetany a doplňte třeba krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!