Kynutá buchta s tvarohem a jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 180 g polohrubé mouky
- 130 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 21 g droždí
- špetka soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 75 ml oleje
- na špičku nože muškátového květu
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- trochu strouhané citronové kůry
- 1-2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového pudingu
- mléko podle potřeby
- JABLEČNÁ NÁPLŇ:
- 450 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 50 g másla
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2-3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 30 g hrubě strouhaných vlašských ořechů
- hrst rozinek
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- máslo
- moučkový cukr
Postup Kynutá buchta s tvarohem a jablky
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu osladíme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Tvaroh vymícháme s vejcem, cukrem, citronovou kůrou a pudinkem. Když je hustější tvaroh, můžeme přidat trochu mléka, já měla ve vaničce, takže to nebylo třeba.
V kastrůlku si rozpustíme máslo, přidáme jablka, citronovou šťávu, ořechy, rozinky, vanilku a cukr podle chuti. Chvilku dusíme, pak vmícháme pudink a dáme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, polovinu opatrně vyválíme a přeneseme do máslem vymazaného pekáčku.
Potřeme jablečnou náplní, pak tvarohovou a zakryjeme zbylým těstem. Necháme ještě asi 15 min kynout, potřeme mlékem a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C.
Pečeme přibližně 40 min. Po vyndání z trouby hned potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.