Pivní žebra na medu a zázvoru

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových žeber speciál
cca 350–400 ml černého piva
4 lžíce medu
citronová šťáva z 1/2 citronu
2 vrchovaté čajové lžičky strouhaného zázvoru
1 malá sušená chilli paprička (takové ta úplně miniaturní) nebo trocha čerstvě mletého chilli – lze vynechat
3 velké stroužky česneku které mají říz (pokud jsou malé, tak víc stroužků)
3 snítky čerstvého tymiánu
na špičku nože římského kmínu (kdo má rád)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Den předem, aspoň 20 hodin, jsem si nachystala marinádu smícháním piva, medu, citronu, zázvoru, drobně nasekané chilli papričky, přidala jsem trochu soli, docela štědrou dávku čerstvě mletého pepře a špetičku římského kmínu. Nakonec jsem do marinády vhodila tymián a vložila do ní maso, které se pak v lednici marinovalo do druhého dne.

  2. Troubu jsem prvně dala předehřát na 200°C. Maso jsem z marinády přendala do pekáčku a dala na 20 minut do trouby zatáhnout.

  3. Mezitím jsem si marinádu i s tymiánem přelila do kastrůlku a během těch 20 minut ji svařila tak na 1/3. 1 ½ stroužku česneku jsem prolisovala do marinády, 1 ½ stroužku jsem prolisovala na maso a nožem jej rozetřela po povrchu a na bocích.

  4. Teplotu v troubě jsem snížila na 180. Maso jsem lžící trochu polila marinádou (nemám mašlovačku) a hodinu přikryté pekla. Zhruba každých 25 minut jsem ho polévala marinádou (nebojte se polévat marinádou, klidně polévejte více, než aby se vyhodila, však v pekáčku pak zbude výborná šťáva =)).

  5. Po hodině jsem víko sundala, teplotu v troubě snížila na něco mezi 150° - 160° a pekla další dvě hodiny. Nezapomněla jsem polévat marinádou. Ale poslední polití marinádou by mělo být nejpozději tak 50 minut před kompletním dopečením.

  6. Po vytažení jsem maso nechala 20 minut odpočinout a následně servírovala s kváskovým chlebem:). Pokud šťáva v průběhu pečení moc zhoustla, je dobré ji po vytažení masa z pekáče trochu rozředit vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!