Pečený králík podle babičky

Recepty, Jiné maso

Suroviny

králík bez hlavy
2 velké cibule
slanina iberijská, může být i anglická (silnější plátky)
olej
sůl
voda na podlití
uzená kýta - asi 40 dkg, nebo rolovaná plec
1 stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme cibuli, stačí na slabší kolečka, nakrájíme slaninu na hranolky cca 1x1 cm, uzené maso nakrájíme na 2 cm plátky.

  2. Opláchneme králíka, mírně potřeme česnekem, slaninou ho prošpikujeme špikovadlem, kdo nemá, udělá dírky skrz svalovinu tak, aby se tam hranolky slaniny vešly a pokud možno byly skrz. Na špikování maximálně záleží, podle toho bude maso šťavnaté nebo taky suché. Dáme do pekáče, králíka posypeme cibulí, pokud možno rovnoměrně, já dávám navrch ještě plátek nebo dva slaniny, obložím ho uzeným, dostatečně podliji, přiklopím dalším pekáčem a dám do trouby. Moc nesolím, uzené je slané dost. Po 70 minutách odklopíme a přelijeme maso.

  3. Doba pečení 1 hodina 10 minut při 180 stupních, odklopíme na kůrčičku cca 15-20 minut. Podáváme s knedlíkem a zelím, ke králíkovi vezmeme kousek uzeného a otevřeme si pivko.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!