Pečený hovězí guláš se zeleninou {Bezlepkový}

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1/2 kg hovězího zadního (nakrájené na kostky o velikosti soust)
3 spíše větší cibule
1 cibule na závěr na drobno nakrájené
3 větší mrkve (na kolečka nebo půlkolečka nebo oboje)
2 čerstvé papriky na proužky
1 čerstvá paprika na závěr (klidně všech možných barev)
3 polévkové lžíce hustého rajského protlaku (bez sladidel či jiných dochucovadel, jen rajčata)
4 velké stroužky česneku na plátky
2 velké prolisované stroužky česneku na konec (český, silný)
2 polévkové lžíce sladké papriky mírně vrchovaté
3/4 polévkové lžíce uzené papriky
3 snítky tymiánu
2 menší snítky čerstvé majoránky
pořádná hrst posekané petrželky
pořádná hrst posekané petrželky na konec
1,5 čajové lžičky sušené majoránky
1 čajová lžička drceného kmínu
olej
sůl
pepř
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Troubu jsem si dala předehřát na 180°C.

  2. Na plotně jsem si v pekáči rozpálila olej a dala do něj zprudka osmahnout kousky masa, aby se hezky zatáhlo. Pak jsem jej dala bokem.

  3. Do výpeku jsem vsypala 3 na drobno pokrájené cibule (říká se, že kolik masa, tolik cibule, ale platí to objemově), nechala trochu změknout, pak jsem přidala půlku z na plátky pokrájeného česneku a půlku z mrkve a paprik.

  4. Asi po dvou minutách jsem hořák úplně vypnula (možno jen snížit na minimum, ale jistota je jistota), zaprášila jsem jak sladkou, tak uzenou paprikou a za průběžného promíchávání jsem postupně přidávala snítky tymiánu, majoránky, protlak, maso, petrželovou nať, zbytek česneku, mrkve a paprik.

  5. Plamen jsem si pustila úplně na slabo, aby se mi mletá paprika nepřipálila a tím nezhořkla.

  6. To vše jsem nakonec zalila 3 hrnky horké vody, trochu osolila, opepřila, ochutila chilli, přiklopila víkem a šoupla do trouby.

  7. Poprvé jsem se pod víko podívala po hodině a půl, abych vše promíchala, zkontrolovala, jak se to má se šťávou a nakonec přidala trochu sušené majoránky a drceného kmínu.

  8. Po druhé jsem nakoukla asi po hodině a 3/4, kdy už maso bylo dost měkké. Šťávy se mi nakonec vypeklo docela dost, proto jsem ještě do pekáče přilila zhruba hrnek vody (možná i necelý).

  9. V tento moment jsem i na posledních 15 minut přidala tu jednu pokrájenou cibuli, papriku, druhou hrst nasekané petrželové natě, ještě trochu majoránky a kmínu, dosolila a nechala tomu poslední chvilku v troubě.

  10. Po vytažení jsem do guláše vmíchala ony dva prolisované stroužky česneku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!