Pečená ryba ve smetanové omáčce

Recepty, Ryby

Suroviny

4 filety tresky nebo jiné bílé ryby bez kůže (žralok, candát, pangas ap.)
250 g žampionů
2 natvrdo uvařená vejce
600 g brambor
80 g Blaťáckého zlata hrubě strouhaného sýra sladší výrazné chuti (např.ementál)
máslo
pepř
sůl
na smetanovou omáčku:
2 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
150 ml bujónu nebo vývaru
150 ml smetany
+ podle chuti střik octa

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, smetanou a dobře prošleháme. Krátce povaříme a dochutíme solí, případně zastříkneme octem a odstavíme.

  2. Brambory oškrábeme a nakrájíme na velmi slabounké plátky. Dobře osušíme v utěrce a poskládáme na dno máslem vymaštěné zapékací mísy.

  3. Rybí filety osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle. Položíme je na plátky brambor, poklademe plátky vařených vajec a plátky na másle orestovaných žampionů. Zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme hrubě strouhaným sýrem (Blaťácké zlato, ementál, cheddar). Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a zapékáme asi 40 minut. Především kontrolujeme propečenost bramborových plátků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!