Blesková koprovka se „zlatými vejci“ bez masa

Recepty, Omáčky

Suroviny

500 ml kefíru (ideálně domácího)
250 ml vývaru (nebo jen vody)
1 svazek kopru (čerstvého nebo mraženého kopru, šel by i sterilovaný)
2 PL hladké mouky
1 cm másla nebo jiného vhodného tuku na jíšku
2 jarní cibulky (lze vynechat)
sůl
cukr dle chuti
vařená vejce dle počtu strávníků - proto dle ceny zlatá vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve asi 150 ml vývaru (nebo vody) uvedeme do varu, kopr nasekáme nadrobno, vývarem zalijme a necháme spařit.

  2. Mezitím připravíme jíšku - pokud dáme cibulku, nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na rozehřátém tuku. Vsypeme mouku a necháme opražit do světlounce hněda, ale mícháme, aby se to nepřipálilo. Rozředíme zbytkem vývaru a rozmícháme na hladkou kašičku. Přidáme vývar s koprem a provaříme cca 10 min.

  3. Do kefíru přidáme trochu horkého vývaru, promícháme a za stálého míchání vléváme pomalu do směsi. Pokud se nám zdá omáčka moc hustá, rozředíme např. smetanou, mlékem nebo jen vývarem (vodou). Pokud naopak řídká, ještě zaprášíme moukou, pak ještě ale chvilku povaříme na mírném ohni. Vypneme a případně dochutíme.

  4. Na talíř ke každé porci vložíme natvrdo uvařené vejce. Jako příloha jsou vhodné brambory, i knedlíky, ty jsem volila z důvodu rychlosti kupované.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!