Panenka se zeleninovým pyré

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 pěkná vepřová panenka
400 g kořenové zeleniny
mrkev
celer
petržel
1 cibule
kmín
majoránka
sladká paprika
sůl
pepř
máslo

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme plátek másla a opečeme na něm cibulku a kmín. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme zeleninu. Použít můžeme mraženou směs pod svíčkovou“, nebo si nakrájíme cca 200 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele.

  2. K zelenině přidáme 1 rovnou lžíci sladké papriky, sůl a pepř.

  3. Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5-10 minut do měkka, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Těsně před koncem varu přidáme lžíci sušené majoránky. Směs odstavíme z plotny a lehce promixujeme tyčovým mixérem. Udržujeme v teple.

  4. Panenku nakrájíme na jednotlivé medailonky“ a každý z nich jemně a opatrně naklepeme.

  5. Nesolíme ani nepepříme, pouze lehce posypeme majoránkou-buď hned, anebo až na pánvi. Rozpálíme si trošku másla a panenku rychle opečeme – stačí pouze 2 minuty z každé strany, aby maso zůstalo vevnitř ještě trochu růžové. K panence přidáme naše zeleninové pyré a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!