Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 hrnek černé čočky (beluga)
20 cherry rajčátek
3 střední cuketky
1 avokádo
šťáva z 1/2 citrónu
lžíce javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
hrst slunečnicových semínek
čerstvá rukola
čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečicím papírem.

  2. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky (já překrojím rajče podélně napůl, poté každou půlku růžicově na 8 kousků), pokud máte cherry rajčátka, překrojte je napůl.

  3. Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl.

  4. Čočku propláchněte (můžete ji dopředu na pár hodin namočit, ale není to nutné), přendejte do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 20 minut. Čočka by měla být po této době hotová, ale stále al dente.

  5. Mezi tím omyjte cukety a škrabkou je nakrájejte na tenké proužky - nudle (pokud máte silnější cuketu, můžete ji podélně nakrojit nožem a jedním škrábnutím tak získat dva cuketové proužky).

  6. Cuketu přendejte do větší misky.

  7. Avokádo vložte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, javorový sirup, olivový olej a a asi čtvrt hrnku vody a rozmixujte dohladka. Dle chuti opepřete a osolte a dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte více vody.

  8. Rozmixované avokádo přidejte k cuketám a rukama promíchejte tak, aby byla v rámci možností každá nudle obalená.

  9. Dýňová nebo slunečnicová semínka krátce opražte na pánvi. Pro servírování navrstvěte na talíř trochu rukoly, v ní vytvořte hnízdečko z beluga čočky a do něj umístěte cuketu s avokádem.

  10. Doplňte opečenými rajčátky, posypte čerstvými bylinkami a opraženými semínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!