Ostravský dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
6 vajec
120 g moučkového cukru
140 g polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
Na náplň:
pikantní marmeláda
3 žloutky
100 g moučkového cukru
140 g másla
1 plechovka (580 g) ananasového kompotu
2 PL rumu
Čokoláda na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Promícháme.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho do těsta a vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, zkoušíme špejlí. Po upečení vyndáme z formy a necháme důkladně vychladnout.

  3. Po vychladnutí odkrojíme slabý plát (ne více než 1 cm). Spodní část korpusu vydlabeme lžičkou tak, aby nám zůstalo centimetrové dno a boky. Vydlabané kousky dáme do mísy. Navlhčíme je rumem a šťávou z ananasu. Přidáme nadrobno pokrájený ananas a promícháme.

  4. 3 žloutky a moučkový cukr šleháme nad parou na hustou pěnu. Pak do ní zapracujeme máslo a směs přimícháme k vydlabanému těstu a promícháme.

  5. Odkrojený vršek i vydlabaný korpus potřeme marmeládou a naplníme směsí. Přikryjeme vrškem, přitiskneme a necháme vychladit. Poté potřeme čokoládou a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!