Nízkokalorické plněné cuketky s bylinkami

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

5 soudkovitých cuketek
150 g bulguru
1/2 větší červené papriky
3 stroužky česneku (viz tipy a triky)
svazek čerstvého tymiánu (aby z něj byly tak 4 a 1/2 lžičky lístků)
větvička čerstvého rozmarýnu
6 lístků čerstvé šalvěje
1 lžička kvalitního slunečnicového oleje
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do menšího hrnce s těžkým dnem nalijte vodu a přidejte 3 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu, šalvěj a asi 1/3 tymiánu.

  2. Dejte vařit na mírný plamen, aby bylinky pořádně ochutily vodu, než začne vřít.

  3. Poté do ní přisypte bulgur a vařte 15 minut do změknutí.

  4. Cuketky pořádně omyjte, seřízněte jim vršky a vydlabejte dužinu. Nakrájejte ji na malé kousky (viz tipy a triky).

  5. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na drobné kostičky.

  6. Rozpalte pánev s těžkým dnem a nepřilnavým povrchem a vlijte na ni 1 lžičku slunečnicového oleje.

  7. Vsypte do ní papriku a smažte 2 minuty, aby mírně změkla.

  8. Přidejte nakrájenou cuketu a asi 10 minut společně smažte. Poté přidejte 3 lžičky čerstvých lístků tymiánu i 2 lžíce vývaru z bulguru a ještě 2 minuty společně duste pod pokličkou.

  9. Odstavte z ohně.

  10. Zapněte si troubu na 180°C.

  11. Jakmile je bulgur uvařený, slijte vodu a vyjměte bylinky i česnek.

  12. Uvařené stroužky česneku nakrájejte na malé kousky a přidejte společně s uvařeným bulgurem do cuketové směsi.

  13. Náplň osolte podle chuti a upěchujte do vydlabaných cuket.

  14. Ty vložte do hlubšího pekáčku, podlijte je šálkem vody, přikryjte alobalem a vložte do rozpálené trouby na půl hodiny.

  15. Pak sundejte alobal a ještě 5 minut dopékejte odkryté.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!