Mrkvové lívanečky se zakysanou smetanou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto:
1 větší mrkev, jemně nastrouhaná
250 g zakysané smetany
50 ml mléka
2 lžíce rumu
50 g moučkového cukru nebo vanilkový cukr
2 vejce
cca 130 g hladké mouky
0,5 balení prášku do pečiva
špetka soli
Dále:
olej na smažení
ubrousek
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
med nebo cukr
mrkev nebo sezonní ovoce na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Těstíčko nabíráme lžící a klademe na pánev s malým množstvím rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova, nejlépe na teflonové nebo keramické pánvi. Přebytečný tuk odsaje papírový ubrousek, na který klademe hotové lívance.

  3. Lívance podáváme s jogurtem nebo smetanou oslazenou medem (cukrem) a dozdobíme dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!