Mřížkové koláče s krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Světlé těsto:
500 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
250 g másla
2 vejce
špetka soli
1 balíček kypřícího prášku
1-2 lžíce zakysané smetany
Méně sladká varianta:
500 g polohrubé mouky
250 g tuku (Hera nebo i ten nejlevnější)
2 vejce
120 g moučkového cukru
½ prášku do pečiva
mléko podle potřeby, aby se dobře dalo vypracovat těsto (několik lžic)
Tmavé těsto na mřížky:
250 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
100 g cukru krupice
125 g másla (změklého)
1 vejce
špetka soli
½ prášku do pečiva
1 lžíce zakysané smetany (nebo mléka)
Krém:
3 dl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
100 g cukru
250 g másla
1 vanilkový cukr
Lehčí varianta krému:
1 balíček Koka sušenek
1 šlehačka
½ nebo celé změklé máslo

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme světlé těsto, rozdělíme na dvě části. Zabalíme do folie, necháme v chladnu odpočinout, než připravíme těsto tmavé, které také rozdělíme na dvě části.

  2. Obě světlá těsta rozválíme na dva plechy s pečícím papírem. Potřeme marmeládou. Z tmavého těsta tvoříme mřížku na obou částech (viz. obrázek).

  3. Postupně upečeme ve vyhřáté troubě na 190°C. První necháme na plechu, druhý po vychladnutí překlopíme na obrácený plech, aby se dal dobře sesunout na první koláč po naplnění krémem.

  4. Zatížíme a necháme dobře proležet. Potom stáhneme papír a dokončíme třeba jen pocukrováním, případně polevou, jak má kdo rád.

  5. Krém: mléko, mouku, solamyl a cukr uvaříme a necháme vychladnout. Našleháme máslo a vanilkový cukr, postupně přimícháme vychladlou kaši. Na lehčí variantu krému rozdrtíme a prosejeme balíček Koka sušenek, zalijeme celou šlehačkou, necháme nabobtnat, potom zašleháme buď ½ nebo celé změklé máslo. Tento krém není tolik sladký a má světle hnědou barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!