Kuřecí vývar

Recepty, Polévky

Suroviny

2 kg kuřecích skeletů
mrkev
petržel
celer
kedlubna
kapusta
pórek
cibule
stroužky česneku
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
mrkev
petržel
celer
150 g krup
hrst čerstvé petrželky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí vývar dělám zásadně z kostí a pokud ho dělám jako polévku, tak používám kosti a stehna (kvůli masu). Jednou za čas když je akce si koupím celé kuře. Prsa a stehna si schovám do mrazáku a z koster dělám poctivý silný vývar.

  2. Kuřecí kostry lehce podlijeme vodou a při 200°C pečeme 60min v troubě. Pečení kostí způsobí, že se nám polévka později nezakalí a nevytváří šum.

  3. Poté obereme maso ze stehen (pokud je používáme), kosti spolu s výpekem dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 2,5l) a necháme 3hod táhnout (tzn. v odkrytém hrnci necháváme mírně bublat na opravdu malém plameni, voda by měla téměř stát kromě občasných malých bublinek).

  4. Poté scedíme a čistý vývar vrátíme na sporák.

  5. Přidáme očištěnou zeleninu z balíku, cibuli ani česnek neloupeme, jen omyjeme. Přidáme koření a necháme další 1hod táhnout.

  6. Poté opět scedíme, kosti i zeleninu vyhazuji. Mezitím si uvaříme drobné nudličky čerstvé kořenovky (čerstvou a nebo použijeme Mochovskou směs pod svíčkovou) a kroupy.

  7. Uvařenou zeleninu a kroupy přidáme spolu s masem a čerstvou petrželkou do vývaru. Osolíme, opepříme a máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!