Linecké kytičky (DlabemeZdrave)

Recepty, Cukroví

Suroviny

150g celozrnné špaldové mouky
150g celozrnné pšeničné mouky
200g másla
1 vejce
50g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
30g rýžového sladu
marmeláda (bez cukru) na slepování, zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Suché ingredience dáme do mísy, přidáme nakrájené máslo a vejce. Zpracujeme a těsto zabalené do fólie necháme nejméně 1 hodinu odpočinout. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary.

  2. Jen nesmíme zapomenout vykrojit stejný počet tvarů s otvorem i bez. Poklademe na pečící papír a při 150°C pečeme přibližně 15-20 minut.

  3. Studené cukroví opatrně slepíme marmeládou bez přidaného cukru. Některé marmelády nejsou hladké, proto je dobré protřít ji přes jemný cedník, aby se cukroví při slepování nelámalo. Schováme do chladna, aby se nám do Vánoc hezky rozleželo.

  4. VYKRAJOVÁNÍ: Pro mnohé kuchařky asi bude tento odstavec nepoužitelný, ale najde se i spousta začátečnic, které ho jistě uvítají. Těsto po vyndání z ledničky necháme 10-15 minut povolit a poté krátce propracujeme v ruce, aby šlo dobře vyválet. Je lepší si v ruce rovnou vytvarovat placku, kterou poté vložíme mezi potravinovou fólii a vyválíme do požadované tloušťky. Poté sejmeme vrchní část fólie, aby se těsto odlepilo a zpátky přikryjeme (ale nepřimačkávat, jen volně položit). Totéž uděláme z druhé strany. Pokud nám těsto moc lepí, dáme takto vyválený plát i s fólií do lednice nebo na pár minut za okno. Těsto se zchladí a lépe se s ním pracuje. Poté už stačí vykrajovat a dát na pečící papír. Já osobně raději vykrojím jeden kus, přendám na plech a pak teprve vykrojím další a takto stále dokola, jelikož se mi stalo, že když jsem nejdříve vykrojila tvar po celém těstě a pak teprve chtěla přendavat, tak těsto mezitím povolilo a hůře se přenášelo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!