Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla nebo kvalitního rostlinného tuku
1 vejce
2-3 lžíce studené vody
hladkou mouku na podsypávání
Na náplň je potřeba:
500 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
2 vanilkové cukry
2-3 lžíce cukru krupice
3 vejce
60 g čokolády 50% o obsahu kakaa
60 g mléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.

  2. Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký asi 2 mm, urovnejte ho do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte asi na 10 minut péct na 180°C.

  3. Mezitím si připravte náplň. Čokolády rozpusťte ve vodní lázni, odložte je stranou a nechte zchladnout. Tvarohy smíchejte se smetanou a postupně do nich zašlehejte jedno vejce po druhém, vanilkový cukr a cukr krupici.

  4. Polovinu náplně dejte do jiné mísy a smíchejte s vychladlou, ale stále tekutou čokoládou, podle potřeby můžete přidat 2–3 lžíce mléka, aby obě části náplně byly zhruba stejně řídké. Předpečený korpus vyndejte z trouby, tu stáhněte na 160°C, a pusťte se do plnění.

  5. Do středu těsta dejte 2 lžíce bílého tvarohu, na něj dvě lžíce tmavého a takto opakujte, dokud nezpracujete všechen. Jednotlivé vrstvy se pod tíhou těch vrchních rovnoměrně roztečou po celé ploše koláče.

  6. Připravený koláč vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 35–40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!