Käsekuchen - pravý německý tvarohový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 1 menší vajíčko
- 100 g másla nebo Hery
- Tvarohová náplň
- 750 g méně tučného tvarohu
- 4 menší vajíčka
- 150 g cukru (i méně)
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 250 ml mléka
- 1 balíček (přípravku Dr.Oetker Käsekuchen Hilfe nebo) vanilkového pudinku
Postup Käsekuchen - pravý německý tvarohový koláč
Postup přípravy receptu
-
Těsto dobře uhněteme. 2/3 těsta vyložíme dno dortové formy (pod těsto můžeme dát pečící papír) a propícháme vidličkou.
Ze zbylého těsta vyválíme roličku, vyložíme jí kraj formy a prsty vytvarujeme okraj minimálně 3 cm vysoký.
Poté nalijeme tvarohovou masu, uhladíme nebo formou lehce zatřeseme. Můžeme projet špičkou nože, abychom odstranili bublinky, které vnikly do náplně během šlehání.
Pečeme ve spodní třetině trouby přibližně hodinu až 70 minut. Čím pomaleji (horkovzdušná trouba zpočátku na 180, později na 160 stupňů), tím méně se nám těsto vyboulí. Ze stejných důvodů je dobré odstranit vzduchové bublinky.
Tvarohová náplň: bílky ušleháme s částí cukru, v jiné nádobě smícháme zbylé suroviny a opatrně spojíme.