Marinovaný vepřový lalok

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

vepřový lalok – většinou lze objednat a koupit u řezníka
1-2 cibule
4-5 stroužků česneku
1 rovnou KL celého pepře
4 - 6 kuliček celého nového koření
2 bobkové listy
sůl
Marináda:
asi 1 PL slunečnicového oleje
3 KL sladké papriky
½ - 1 KL pálivé papriky
asi 4 velké stroužky česneku nebo 2 KL granulovaného
cca ½ KL pepře (může být i trošku více)
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit vodu do hrnce a přidáme cibuli, česnek a koření. Když voda vaří, přidáme lalok a když voda znovu přijde k varu, ztlumíme teplotu tak, aby se maso vařilo velice pomalým varem, aby voda lehce perlila. Lalok musíme uvařit jen maličko víc, než do poloměkka, tučné části se nesmí převařit, musí zůstat docela dost pevné, ale musí být vařené. Mohlo by se to obrazně nazvat na skus“.

  2. Uvařený lalok vyndáme z hrnce na talíř a necháme malinko zchladnout. Je-li laloku velký kus, překrájíme ho na silné kusy - plátky, aby je marináda lépe ochutila. Pak vařené maso, ještě horké, důkladně natřeme marinádou umíchanou z uvedených ingrediencí (pokud je marináda moc hustá, naředíme lžičkou nebo dvěma vývaru z masa) tak, aby koření na mase ulpělo co nejvíc. Vše pak zabalíme do kuchyňské fólie a uložíme na 1 - 2 dny do ledničky marinovat. Já to déle než 1 den nevydržím.

  3. Pak konzumujeme s chlebem, můžeme přidat okurku, cibuli apod., podle toho, jak to má kdo rád. Nezapomenout na vychlazené pivo!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!