Jářin dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g polohrubé mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 3 lžíce rumu (není-li, tak vody)
- 1 puding s čokoládovou příchutí
- 1 puding čokoládový s kokosem
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudingy
- 1 vanilkový cukr
- 3 vrchovaté lžíce pískového cukru
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 zakysaná smetana
- 2 sáčky práškové šlehačky
- 1 želatinový ztužovač za studena
- 1 mandarinkový kompot
- Na polití:
- 250 ml vody z kompotu
- 1 dortová želatina
- 2 lžíce pískového cukru
Postup Jářin dort
Postup přípravy receptu
-
Nejprve musíme připravit želatinu na polití, protože to trvá, než začne želírovat. Kompot scedíme a dolijeme vodou na 250 ml, vsypeme želatinu a cukr a necháme 5 minut bobtnat. Želatinu mícháme, odstavíme z plotýnky, nesmí se vařit. Do 1/2 litru mléka vmícháme vanilkové pudingy, 3 lžíce pískového cukru, vanilkový cukr a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a občas prošleháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, rum, vanilkový cukr, moučkový cukr ušleháme do pěny, přidáme půl sněhu a prošleháme. Přidáme mouku, kypřící prášek a čokoládové pudingy. Prošleháme a lehce vmícháme druhou polovinu sněhu. Dáme do vymazané formy vysypané polohrubou moukou. Na dno dáme pečící papír. Pečeme na 170°C asi 30 minut. Necháme vychladnout a rozkrojíme v půlce na dva díly.
Do vychladlého pudingu dáme tvaroh, prošleháme a přidáme zakysanou smetanu. Do mísy dáme 100 ml vlažné vody a za stálého šlehání vsypeme želatinu, mícháme necelou minutu a přidáváme po lžících krém. Do krému vsypeme šlehačky v prášku a ještě prošleháme. Část krému dáme na stranu a zamícháme mandarinky nakrájené na kousky. Na dno formy dáme pečící papír, na to položíme jednu polovinu dortu, pomažeme krémem s kompotem. Položíme druhou půlku, stiskneme, aby byl krém všude, potřeme krémem a ozdobíme. Dozdobíme kompotem a lžícemi polijeme dortovou želatinou, která už želíruje lžící. Dáme do lednice do druhého dne proležet.