Losos gravlax

Recepty, Ryby

Suroviny

1 losos (asi 1 ½ kg) po očištění a bez hlavy
3 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 svazek kopru (vcelku, lépe se to pak čistí)
1 lžíce brandy gin, aquavit, vodka, atd.

Postup přípravy receptu

  1. Lososa po vyčištění už máte rozkrojeného a bez páteře a žeber. Vytahejte z něj kleštěmi případné kůstky.

  2. Ingredience smíchejte v misce a lososa tím potřete, pokud možno kompletně. Navrch položte snítky kopru. Kolik? Čím víc tím líp.

  3. Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky ať vám případně vyteklá tekutina nezasviní lednici. Někdo doporučuje zatěžkat nejlíp cihlou, někdo ne, a dejte do lednice, aspoň na dva dny.

  4. Potom vyndejte, omyjte, utěrkou osušte. Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky tím nejostřejším nožem co seženete, asi v 45°úhlu směrem dolů. Výborný je na lehce opraženém kousku veky, vlastně jakkoli servírujete uzený losos. A zkuste ho trochu pokápnout citrónem, pro změnu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!