Kynutý Mikuláš

Recepty, Zdobení

Suroviny

libovolné kynuté těsto, jaké rádi používáte
já jsem použila své oblíbené:
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
3 PL cukr krupice /krystal)
1/2 kostky droždí nebo 1 sušené droždí
bílková poleva
sezamová semínka či oříšky
žloutek s
mlékem na potření
citronová poleva s
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených přísad vypracujeme těsto a necháme vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozválíme na plát a vykrájíme rovnoramenné trojúhelníky. Ty přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, ozdobíme podle fantazie semínky či oříšky či kousky těsta (oči, obočí, nos, plášť...) a dáme upéct dozlatova.

  3. Vychladlé zdobíme červenou polevou (lžíce cukr moučka + pár kapek citronu + potravinářská barva) = čepice. Bílkovou polevou = vousy, obočí, lem čepice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!