Kuře na zelí (recept od dědy)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 větší kuře
1 kyselé bílé zelí
máslo (to kostkové)
sůl
pepř
cukr
6 stroužků česneku
koření na kuře

Postup přípravy receptu

  1. Kuře nakrájíme na šestinky a dáme na chvíli odležet do lednice, osolené a okořeněné kuřecím kořením.

  2. Do pekáče dáme na dno 3 kousky odkrojeného másla, na máslo dáme zelí, ze kterého jsme předem vylili šťávu a vyndali bobkový list a nové koření, které u něho často bývá. Na zelí dáme prolisovaný česnek, 1 lžíci cukru, trochu soli a pepř. Kousky kuřat poklademe na zelí, navrch přihodíme další 4 kousky másla a zalijeme vodou, asi zhruba 2 hrníčky vody.

  3. Pečeme půl hodinky a zelí dochucujeme dle vlastní chuti. Nejlépe se ochutí a taky nejrychleji pepřem a česnekem, pokud vám přijde bez chuti a příliš kyselé. Poté necháme kuře dopéct další půlhodinku na mírném ohni krásně doměkka. Zelí přitom nasákne chutí kuřat.

  4. Podáváme buď teplé s bramborovou kaší nebo za studena s chlebem. Obě varianty jsou výborné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!