Kuře na víně, houbách a zelenině

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 naporcované kuře (měla jsem 2 stehna)
sůl
mletý bílý pepř
voda
olej
máslo
2 velké mrkve
2 řapíky řapíkatého celeru
4 jarní cibulky
100 g hub (měla jsem malé žampiony)
50 g uzené slaniny
hladká mouka
250 ml suchého bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Stehná nasolíme, okoreníme mletým bielym korením, obalíme v múke a opečieme v rozpálenom oleji do červena.

  2. Očistenú mrkvu pokrájame na 2,5 cm kusy, ktoré obkrájame do tvaru guličiek, stonkový celer na polprstence a jarnú cibuľku na hrubšie kolieska. Zemiaky nakrájame na krížalky, potom ostré hrany skrojíme do oblého tvaru, čím vytvoríme formu cocotte zo zemiakov.

  3. V pekáčiku rozpustíme kúsok masla, orestujeme na ňom cibuľku aj s tenkými prúžkami slaniny. Po chvíľke opekania pridáme guličky mrkvy, celer a huby, osolíme, okoreníme a zasypeme 1 PL múky.

  4. Po krátkom orestovaní podlejeme vínom, pol pohárom vody, zamiešame a privedieme k varu.

  5. Vložíme opečené kuracie stehná, ak treba dolejeme horúcou vodou, aby mäso bolo zaliate asi do polovice a stiahneme plameň.

  6. Dusíme pod pokrievkou 40-45 minút.

  7. Medzitým krátko obvaríme zemiaky v osolenej vriacej vode. Scedené zemiaky pečieme v pekáči s olejom v trúbe na 220 stupňoch do červena. Podávame horúce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!