Kroupy (nejen) se zelím

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 200 g velkých krup
500 g kysaného zelí - okapaného
1 velká cibule
olej nebo sádlo
cca 200 g gazdovské (anglické, moravské...) slaniny nebo uzené maso
2 stroužky česneku
1 plnější lžička sladké papriky
cca 1 lžíce cukru krupice
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kroupy propláchneme a zhruba na dvě hodiny namočíme do studené vody. Pak je uvaříme doměkka ve slané vodě a scedíme. Nebo je krátce uvaříme bez namáčení v tlakovém hrnci.

  2. Na oleji nebo sádle osmažíme lehce dozlatova pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i pokrájenou slaninu (anglickou, gazdovskou, moravskou...) nebo uzené maso (krkovici, plec, maso z uzených žeber...). Po osmažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek s paprikou a následně přisypeme okapané zelí.

  3. Osolíme, opepříme a dle vlastní chuti přidáme trochu cukru. Na mírném plameni pod poklicí podusíme zelí cca 5 minut. Podlévat nemusíme, cukr uvolní ze zelí dostatek šťávy potřebné k jeho podušení.

  4. Do zelné směsi vmícháme scezené kroupy, vše společně prohřejeme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.

  5. Pokud zelné kroupy zbudou, chutnají dobře i vychladlé, za pokojové teploty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!