Kroupy (nejen) se zelím
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- cca 200 g velkých krup
- 500 g kysaného zelí - okapaného
- 1 velká cibule
- olej nebo sádlo
- cca 200 g gazdovské (anglické, moravské...) slaniny nebo uzené maso
- 2 stroužky česneku
- 1 plnější lžička sladké papriky
- cca 1 lžíce cukru krupice
- sůl
- mletý pepř
Postup Kroupy (nejen) se zelím
Postup přípravy receptu
-
Kroupy propláchneme a zhruba na dvě hodiny namočíme do studené vody. Pak je uvaříme doměkka ve slané vodě a scedíme. Nebo je krátce uvaříme bez namáčení v tlakovém hrnci.
Na oleji nebo sádle osmažíme lehce dozlatova pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i pokrájenou slaninu (anglickou, gazdovskou, moravskou...) nebo uzené maso (krkovici, plec, maso z uzených žeber...). Po osmažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek s paprikou a následně přisypeme okapané zelí.
Osolíme, opepříme a dle vlastní chuti přidáme trochu cukru. Na mírném plameni pod poklicí podusíme zelí cca 5 minut. Podlévat nemusíme, cukr uvolní ze zelí dostatek šťávy potřebné k jeho podušení.
Do zelné směsi vmícháme scezené kroupy, vše společně prohřejeme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.
Pokud zelné kroupy zbudou, chutnají dobře i vychladlé, za pokojové teploty.