Jáhelník s tvarohem a ovocem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

100 g jáhel
Sůl
200 ml mléka
1 vanilkový lusk
1 – 2 lžíce javorového sirupu
100 g tvarohu
1 vejce
150 – 200 g sezónního ovoce
ořechy na posypání
máslo na vymazání misky

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly nasypte do menšího hrnce, zalijte vroucí vodou, promíchejte vařečkou a slijte. Opět zalijte, promíchejte, slijte…a ještě do třetice:) Nedělám si z vás srandu. Pomůže to z jáhel odstranit hořkost.

  2. Jáhly zalijte mlékem – záleží na vás, kolik přidáte, jestli deci nebo dvě – čím víc mléka, tím jemnější. Zalijte ještě trochou vroucí vody. Přidejte jen malou špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, semínka vydlabete špičkou nože a dejte do hrnce. Vařte za občasného míchání doměkka. Když se tekutina vypaří a jáhly začnou přichytávat, podlijte ještě vodou.

  3. Zapékací misku vymažte máslem, troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušná).

  4. Kaši nechte zchladnout. Vanilkový lusk vyndejte pryč.

  5. Ovoce nakrájejte na menší kusy.

  6. Tvaroh promíchejte se sirupem a žloutkem. Bílek vyšlehejte na sníh.

  7. Tvaroh vmíchejte do jáhelné kaše. Opatrně vmíchejte sníh a nakonec jen velice zlehka vmíchejte ovoce.

  8. Směs přendejte do zapékací misky. Posypte ořechy a dejte péct na 20 – 25 minut, dokud povrch pěkně nezezlátne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!