Krémový pórek s jablky a citronovou strouhankou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 větší pórek, očištěný a nakrájený na cca 3 cm kousky
- 1 jablko, neloupané, rozčtvrcené, nakrájené na tenké plátky
- 250 g mascarpone
- 50 g sýra s modrou plísní
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá strouhanka z jednoho rohlíku (výborně se na robotu strouhá zmrzlý)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- strouhaná kůra z 1 citronu, pokud možno bio
- 1 lžíce čerstvé nasekané saturejky nebo tymiánových lístků
- (zdárně na záhonu přečkávají zimu)
Postup Krémový pórek s jablky a citronovou strouhankou
Postup přípravy receptu
-
Pórek vařte na páře cca 10 minut doměkka - použila jsem pařáček na knedlíky - pak ho opláchněte studenou vodou, osušte, vložte do zapékací misky a proložte pokrájenými jablky.
Nastrouhejte sýr s modrou plísní, vidličkou prošlehejte s mascarpone a trochou vody z pórku na řidší krém. Sýrový krém opepřete a nalijte na pórek.
Promíchejte strouhanku, parmazán, citronovou kůru a saturejku či tymián. Směsí posypte pórek s omáčkou a pečte 15-20 minut dozlatova.
Hodí se k minutce, dobře ho doplní vařené brambory - nebo nic, jako u nás.
Je možné jej připravit i jako jednotlivé porce v menších zapékacích miskách.