Králík s karamelizovanou šalotkou a rybízovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 ks králíka (mlaďoch bude s výhodou)
150 g uzené slaniny (měla jsem lopenickou)
20 šalotek (já vím,jsou drahé jak sv..:-()
4 lžíce polohrubé mouky
250 ml červeného suchého vína
2 lžíce rybízové marmelády (z červeného nebo černého rybízu)
1 plátek čerstvédo zázvoru 6x6 cm 3mm silného (nebo tak nějak přibližně:-)))
3 stroužky česneku
10 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
lžička sušeného rozmarýnu
lžička sušeného tymiánu
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
100 ml olivového oleje
lžíce krupicového cukru
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Králíka umyjeme, osušíme, pokud je potřeba i odblaníme, a naporcujeme tak, jak je u každého zvykem. Osolíme a obalíme v mouce.

  2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olej a poté vložíme omoučené králičí porce.

  3. Smažíme dohněda, z každé strany cca 10 minut.

  4. Maso a slaninu vybereme z kastrolu lžící, perforovanou nejlépe. Pokud máme příliš mnoho tuku, tak i tento částečně slijeme. Necháme si ho, budeme ještě potřebovat.

  5. Šalotky překrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a obé vhodíme do výpeku králičího. Trochu míchnem, šikovnější prohodí.

  6. Přisypeme cukr, osolíme přiměřeně a necháme LEHCE zkaramelizovat.

  7. Zalijeme vínem a přidáme všechno koření, bylinky, marmeládu, zbytek toho oleje, slaninové škvarečky, králičí porce. Pěkně to spolu promícháme, masko párkrát obrátíme sem a tam.

  8. Do trouby to nyní dáme, pokličkou nezapomeneme kastrol přiklopit. Pečeme pomalu a zvolna, 150 st. by mělo stačit, za cca 90 minutek je masíčko jedna báseň.

  9. Kdo chce, těsně před finišem sundá poklici, to pro lepčejší barvici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!