Koláč na Zelený čtvrtek

Recepty, Ostatní

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g polohrubé výběrové
250-300 ml mléka
1 KL sušeného česneku
1 KL soli /vrchovatá/
1 KL cukru krupice do droždí
1 kostka čerstvého droždí /Fala/
2 PL majonézy
5 PL stolního oleje
Náplň:
1 balení listového špenátu
1 krabička žampionů /400 g/
350 g i více sýru gouda
300 g uzeného bůčku
nebo jiné uzeniny
jíška z plátku másla a 2 lžic hladké mouky
2-3 stroužky česneku, utřeného se solí
celý kmín, mletý pepř
1 cibule
olej na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. V míse smícháme obě mouky s česnekem. Do mouky uděláme důlek a do něj nalijeme zmlazené droždí, které jsme rozdrobili do části zahřátého mléka a lžičky cukru. Mimo kvásek dáme sůl, ve zbytku mléka rozmícháme majonézu a olej. Až droždí zvětší svůj objem, zbývajícím mlékem zaděláme hladké a nelepivé těsto, které během kynutí několikrát prohněteme.

  2. Na oleji osmažíme na kostičky kousek nakrájeného bůčku nebo uzeniny, zbytek odložíme, přidáme kmín, který se v tuku rozvoní a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Vše restujeme do sklovita a na to dáme chvilku podusit na plátky nakrájené žampiony. Když pustí šťávu, přidáme špenát, osolíme a společně dusíme do změknutí. Až se tak stane, přidáme jíšku a mícháme do zhoustnutí. Nakonec do teplé náplně vmícháme na kostičky nakrájený sýr, který se v ní rozpustí. Někomu možná bude stačit zahuštění jen sýrem. Dochutíme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Přidáme zbytek nakrájeného bůčku.

  3. Plech vymastíme dobrým sádlem, pokud dáme pečící papír, tak vymastíme i ten a přímo na něm malým válečkem rozválíme těsto. Ještě na plechu ho necháme chvíli nakynout a poté ho potřeme náplní. Jde dobře roztírat. Opět chvilku počkáme a pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů upéci, až jsou okraje zlatavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!