Králík po Španělsku

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 větší králík
100 g černých oliv
2-4 sterilované feferonky
3 stroužky česneku
200 g cibule
4 lžíce oleje
sůl
hrubě mletý pepř
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
snítka šalvěje (nebo po 1 lžičce sušených bylinek)
3 bobkové listy
400 ml zeleninového vývaru
1/4 l červeného vína
špetka cukru
1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme a stáhneme z něj bílou blanku a odřízneme tuhé vazy na břiše. Králíka pak rozdělíme na 8 kousků.

  2. Nakládané feferonky a olivy vyjmeme z nálevu a necháme na sítu důkladně okapat. Cibuli spolu se stroužky česneku oloupeme. Česnek pokrájíme na tenké plátky a cibuli na hrubší kostičky.

  3. V kastrolu rozehřejeme olej a kousky králíka na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Potom je vyjmeme, trochu osolíme, opepříme a přendáme na talíř, který uložíme na co nejteplejším místě.

  4. Ve vypečeném tuku necháme zesklovatět cibuli a česnek. Čerstvé bylinky opereme a otrháme z nich lístečky, sušené rozemneme. Přidáme je do kastrolu spolu s bobkovými listy. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vínem a na prudším plameni asi 5 minut povaříme.

  5. Potom do kastrolu vrátíme maso, přidáme olivy a feferonky a vše promícháme. V dobře předehřáté troubě pečeme asi 75 minut doměkka. Nakonec osolíme a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Kdo má rád víc pikantní, může si okořenit kayenským pepřem. Podáváme s brambory, nejlépe opečenými.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!