Králík po Španělsku
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 větší králík
- 100 g černých oliv
- 2-4 sterilované feferonky
- 3 stroužky česneku
- 200 g cibule
- 4 lžíce oleje
- sůl
- hrubě mletý pepř
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- snítka šalvěje (nebo po 1 lžičce sušených bylinek)
- 3 bobkové listy
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1/4 l červeného vína
- špetka cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup Králík po Španělsku
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, osušíme a stáhneme z něj bílou blanku a odřízneme tuhé vazy na břiše. Králíka pak rozdělíme na 8 kousků.
Nakládané feferonky a olivy vyjmeme z nálevu a necháme na sítu důkladně okapat. Cibuli spolu se stroužky česneku oloupeme. Česnek pokrájíme na tenké plátky a cibuli na hrubší kostičky.
V kastrolu rozehřejeme olej a kousky králíka na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Potom je vyjmeme, trochu osolíme, opepříme a přendáme na talíř, který uložíme na co nejteplejším místě.
Ve vypečeném tuku necháme zesklovatět cibuli a česnek. Čerstvé bylinky opereme a otrháme z nich lístečky, sušené rozemneme. Přidáme je do kastrolu spolu s bobkovými listy. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vínem a na prudším plameni asi 5 minut povaříme.
Potom do kastrolu vrátíme maso, přidáme olivy a feferonky a vše promícháme. V dobře předehřáté troubě pečeme asi 75 minut doměkka. Nakonec osolíme a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Kdo má rád víc pikantní, může si okořenit kayenským pepřem. Podáváme s brambory, nejlépe opečenými.