Kotlety dušené na víně a žampionech

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 vepřové kotlety
sůl a pepř
2 větší cibule
mouka na obalení
olej na opečení
vývar z masa nebo kostí
1 a 1/2 až 2 dl bílého vína
několik žampionů
špetka mletého kmínu
1/8 l smetany
případně kousíček másla (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové kotlety naklepeme, na okraji nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme v rozehřátém oleji po obou stranách, přesuneme třeba na talíř a ve výpeku opečeme do zlatova drobně pokrájenou cibuli. Zalijeme částečně vínem a částečně vývarem, přikryjeme a dusíme do poloměkka.

  2. Pak vložíme žampiony pokrájené na plátky, přidala jsem i špetku mletého kmínu. Když jsou kotlety a žampiony měkké, přidáme do šťávy po troškách smetanu (po troškách přidaná se nesrazí), můžeme přidat lžičku másla, necháme pár minut povařit a podáváme.

  3. Šťáva je jen mírně zahuštěná moukou, ve které jsme obalili kotlety, kdo má rád hustší šťávu (spíše omáčku), zahustí třeba hotovou jíškou. Podáváme s rýží nebo i s brambory, hodí se i těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!