Knedlo, zelo, kuře

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

4 kuřecí prsa
1 lžíce oleje
sůl
pepř
Cuketové zelí:
1 kg cukety
1 cibule
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce kukuřičného škrobu
kmín
Chlupaté knedlíky:
750 g oloupaných brambor
100-15 0g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
1 vejce
1 lžíce soli

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu omyjeme a nahrubo nastrouháme. Pokud máte ošklivou slupku jako já, tak můžete klidně oloupat. U starší cukety vydlabeme jadřínce. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme cuketu. Necháme pomalu zarestovat, ale nutno hlídat, aby se nespálila. Pokud pustí málo vody, lehce podlijeme vodou. Přisypeme kmín a dusíme cca 5 minut, (cuketa se dělá rychle, hlídáme, aby nám nevznikla kaše). Opatrně vmícháme škrob, který nám zelí zahustí, dochutíme hořčicí, případně solí a pepřem.

  2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle. V míse promícháme se solí a necháme 5 minut stranou. Z brambor vymačkáme co nejvíce vody, poté přidáme vejce a přisypáváme mouku, dokud těsto není tvárné. S moukou opravdu opatrně a pomalu, každé brambory jsou jiné a neradi bychom měli knedlíky jak šutr. Já to dělám tak, že si dám 100 g, vypracuji těsto, nechám 10 min proležet kvůli celozrnné mouce a poté eventuálně přidám. Těsto by mělo být měkké, ale tak aby udrželo tvar. Pomocí lžic tvarujeme z těsta knedlíčky, které vaříme na páře 10 - 15 min (podle velikosti chlupáčků).

  3. Kuřecí prsa bychom měli samozřejmě mít přibližně stejně velká a ne moc vysoká. Pokud jsou vysoká tak je rozřízneme, aby se nám mohly dobře propéct. Maso osolíme, opepříme a na rozpálenou grilovací pánev s olejem si je dáme opékat. Myslím, že to více rozepisovat nemusím. Zkrátka je opečeme do zlatohněda z obou stran. Jakmile jsem hotová, zabalíme je do alobalu, než budeme podávat jídlo. Já si ještě do pánve přiliji trochu vývaru (150-200 ml), který mi z pánve umyje” výpek, nechám zredukovat a máme super sosík, abychom jídlo neměli suché. Nyní už jen stačí naservírovat a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!