Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 kedlubny nebo 1/2 menšího květáku
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody - dle potřeby
- 2 dl mléka
- 1 dl smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 1 houska (opražená)
Postup Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Postup přípravy receptu
-
Kedlubny nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl a povaříme.
Jestliže děláme květákovou polévku, tak květák rozebereme na drobné růžičky.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme a polévku zahustíme.
Necháme zvolna provařit a před dokončením přidáme smetanu. Hustotu polévky případně upravíme přidáním mléka, vývaru nebo vody.
Těsně před podáváním přidáme na talíř do polévky opraženou housku a zelenou petrželku.