Kedlubnová omáčka s koprem

Recepty, Omáčky

Suroviny

300 g oloupané kedlubny
1 cibule
máslo nebo olej
25-30 g hladké mouky
cca 400 ml vývaru
120 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
kopr čerstvý nebo sušený
sůl
cukr
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme krátce osmažit i na kostičky nebo hranolky pokrájenou oloupanou kedlubnu.

  2. Vše zaprášíme moukou a ještě krátce smažíme, pak přilijeme za stálého míchání vývar, osolíme, přivedeme k varu a pod poklicí vaříme do změknutí kedlubny, kdy ke konci vaření přilijeme smetanu, přisypeme nasekaný kopr dle chuti (cca lžička suchého nebo lžíce čerstvého). Omáčku po provaření smetany dochutíme troškou cukru a octem, případně dosolíme a můžeme podávat.

  3. Druhá možnost je, že po změknutí kedlubny přidáme krátce povařit kopr, případně ještě dosolíme a odstavíme. Do odstavené omáčky vmícháme kelímek (cca 180 g) husté zakysané smetany pokojové teploty a můžeme podávat.

  4. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem a na tvrdo vařeným nebo ztraceným vejcem, případně s plátkem vařeného hovězího masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!