Kávový dort s lesklou čoko polevou

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
250 g cukru krupice
100 ml vlažné vody
240 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
Kávový krém:
750 ml mléka
3 vanilkové pudinky
180 g másla
160 g cukru moučky
1,5 lžíce mleté kávy
Poleva:
10 g plátkové želatiny
125 ml vody
225 g cukru krupice
150 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, cca 70%
30 g kakaa
65 ml smetany 35%

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme vodu a poté olej. Vznikne řídká směs, do které přisypeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehka zamícháme vyšlehaný sníh. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, cca 50 minut.

  2. Uvaříme puding, do horkého zamícháme kávu a občas promícháme. Nenecháme vytvořit škraloup. Po vychladnutí utřeme cukr s máslem a do toho pomalu zašleháváme zchladlý kávový puding. Můžeme uložit na chvilku do lednice, než připravíme korpus.

  3. Korpus rozřízneme na 3 díly, spodní pokapeme rumem, namažeme krémem, dáme střední, opět rum a krém a nakonec horní díl. Celý dort pomažeme krémem a uhladíme. Dáme asi na 2 hodiny uležet do lednice, než budeme polévat polevou.

  4. Na polevu želatinu namočíme do studené vody. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a vaříme na teplotu 104 stupňů. Odstavíme a přidáme čokoládu, zamícháme do rozpuštění, přidáme kakao a opět zamícháme. Po zchladnutí na cca 60 stupňů přidáme smetanu a po zamíchání, jako poslední, vymačkanou želatinu. Metličkou dobře vyšleháme, aby se želatina rozpustila a přes sítko přecedíme. Tyčovým mixérem polevu ještě rozmixujeme, znovu přecedíme a při zhruba 35 stupních a níže, můžeme polévat dort, který dáme na menší kastrol, než je korpus, aby poleva krásně stekla. Dort můžeme ozdobit např. šlehačkou nebo marcipánem, jak kdo co má rád.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!