Kaštanový krém s hříbky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 l zeleninového vývaru
asi 800 g jedlých kaštanů - potřebujeme 600 g vyloupaných
3 lžíce másla
450 g čerstvých hříbků nebo mražených hříbků (sušených stačí 125 g)
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
hrst petrželky
200 ml smetany ke šlehání
6 krajíčků tmavé bagety
chilli olej
olivový olej na dozdobení popř ořechový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany si na nejzaoblenější části nařízneme do kříže. Klidně můžeme říznout i do jádra - nevadí to. Kaštany vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Pak vyndáme vždy jen pár kaštanů a horké je oloupeme. Při chladnutí slupka opět tvrdne. Pokud by se nám to stalo, tak kaštan vrátíme do horké vody.

  2. Když máme všechny oloupané, dáme jádra do vývaru a vaříme asi 30 minut - do změknutí.

  3. Mezitím si nakrájíme hříbky, rozpustíme máslo a houby na něm dozlatova opečeme. Pokud máme sušené, tak je nejdříve namočíme na 10 minut do vlažné vody, pak slijeme, vymačkáme vodu a pokračujeme jako s čerstvými.

  4. Česnek nakrájíme na malinké kostičky a chvilku před dokončením vmícháme do hub. Totéž i s petrželkou. Promícháme, lehce přisolíme a stáhneme z ohně.

  5. Uvařené kaštany rozmixujeme s vývarem, přilijeme smetanu, přidáme na jemno nasekanou chilli papričku a podle chuti dosolíme. Prohřejeme a podle hustoty, můžeme doředit smetanou nebo vývarem.

  6. Plátky bagety nasucho opečeme.

  7. Krém rozdělíme do talířů, ozdobíme restovanými hříbky s petrželí, opečeným toustem a zakápneme olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!