Kapustový krém s liškami a slaninou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 menší hlávka kapusty
1 velká hrst lišek
100 g tenkých plátků slaniny
2,5 lžíce másla
2 lžíce mouky
1,2 l zeleninového vývaru
100 ml smetany
bílý pepř
sůl
petrželka
Na krutonky:
2 starší rohlíky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu rozebereme na listy, důkladně omyjeme a pokrájíme na menší kousky.

  2. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a přivedeme k varu.

  3. Přidáme kapustu a vaříme do změknutí - minimálně 20 minut.

  4. Na pánvičce rozehřejeme zbývající máslo, vložíme lišky, mírně osolíme a dusíme je doměkka / je-li třeba, podlijeme troškou vody /.

  5. Vyjmeme je z pánvičky, dáme na ni plátky slaniny a opečeme je. Lišky i slaninu udržujeme v teple.

  6. Hotovou polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem a solí.

  7. Polévku rozdělíme na talíře a na každý dáme lžíci lišek se slaninou. Ozdobíme petrželkou. Krutonky si v vezme každý podle chuti.

  8. Krutonky: rohlíky pokrájíme na menší kostičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!